Dřevěné zvonice - Slánsko

15.11.2018 09:25

Ve středu 14. listopadu se turisté KČT Litoměřice vydali na trasu kolem Máchova jezera. Staré Splavy - Doksy - Staré Splavy - vedl V. Červinka (15km,31účast.)

Já jsem se s Jiřkou vydal na Slánsko, a to konkrétně po dřevěných zvoničkách v okolní krajině, kolem Slaného. Po minulých sychravých dnech byla předpověď slunečného dne. Což se naplno vyplnilo. Jediný problém nastal zase se zpožděním vlaků. Mi jsme vyjížděli v 9:20 hod z Hněvic  přes Kralupy nad Vltavou a Slaným, kde jsme měli přestup na autobus. Ten nám kvůli zpoždění ujel a tak jsem musel improvizovat. Jeli jsme jiným autobusem, ale jen asi do poloviny naplánované trasy.

Jenom pro informaci:

Nedaleko města Slaný se nachází několik dřevěných zvoniček.Zemědělský ráz se zachoval dodnes, což je jeden z důvodů, proč se právě na Slánsku dochovalo devět dřevěných zvonic ze 17 století.

Zachovalé dřevěné zvonice najdete v obci Tuřany, Kvílice, Hořešovice, Libušín, Želenice, Nabdín(Velvary), Neprobylice, Přelice, Skůry(?) a Řisuty. Každá je originálem a má své kouzlo.

 

Dojeli jsme autobusem do obce Kvílice a po ZTZ jsme se vydali do obce Třebíz a pak do Hořešovic. Na doplnění energie jsme se zastavili v motorestu v obci Třebíz. Mohu hodnotit jenom kladně.

Zvoničky jsme viděli v Kvílicích a pak v Hořešovicích odkud jsme se vraceli do Slaného autobusem  ve 13:37 hod a na trase jsme ušli 7 km.