Dolní Žleb - Stolová hora - Dolní Žleb

22.06.2014 11:10

V den letního slunovratu v sobotu 21. června jsem se vydal na výlet s Helenou L. na hranice s SRN, do Dolního Žlebu. Náš cíl byl Groß  Zschirnstein, což je jedna ze stolových hor.

Ráno jsme vyjížděli z Hněvic rychlíkem v 7:35 hod do Děčína. Tam byl během 8 min přípoj do Německa. Mi jsme vystoupili v D. Žlebu a vydali se po malé stezce za budovou nádraží směr ke Klopotskému potoku. Podél cestičky (neudržované) jsme viděli mnoho ruin domů, kde kdysi v minulém století ještě žili obyvatelé D. Žlebu. Podél potoka na německé straně a pak lesem jsme došli pod stolovou horu a vystoupali na vrchol po červené značce. Výhledy do okolí nás uchvátili tak že jsme často zapomínali na čas a kochali se vrcholky v dáli i scenériemi v krajině kolem Labe.

Po sestupu jsme se vydali po žluté značce kolem tří pomníčků a nakonec jsme odbočili k České bráně a došli po ZTZ  k rozcestníku U Buku. Dolu do Dolního žlebu jsme sestupovali po ŽTZ a po staré kamenité cestě. Směrem nahoru nás míjeli cyklisté. Ty jsme obdivovali, protože terén byl těžký a hodně strmý.

Hned dole jsme se zastavili na doplnění tekutin v restauraci U Kosti. Prošli jsme D. Žlebem a před nádražím jsme zasedli v malé hospůdce mezi místní a rybáře. Při popíjení ústeckého piva jsme se bavili duchařskou zábavou místních dětí. Domů jsme odjížděli v 17:03 hod a do Hněvic jsme dojeli v 18:17 hod.

Našlapali jsme asi 15 km.

Odkaz na fotogaleri: