Dolní Žleb - Maxičky - Čertova voda

07.05.2015 07:37

Na středu 6. května jsem si naplánoval výlet spolu s manželkou do místa, kde jako malá vyrůstala. Přidali se k nám i přátelé turisté v menším počtu, a tak nás bylo celkem sedm.

Ráno jsme došli v deští přes náš štětský most do Hněvic a odjeli rychlíkem v 7:35 h, na jízdenku Labe-Elbe do Děčína, a pak s přestupem do Dolního Žlebu. Od stanice jseme vyšli po cyklostezce doprava, což minule když jsme šli ke Klopotskému vodopádu, jsme šli doleva. V podstatě je železniční zastávka Dolní Žleb poslední na území Česka.

Asi ve středu obce jsme se vydali po ŽTZ kolem kostela, vzhůru k ruinám starého mlýna a podél Dolnožlebského potoka. Na něm je mnoho malých, ale i trochu větších vodopádů (viz video ).Cesta vzhůru byla sice trochu strmější, ale tomu se přizpůsobilo naše tempo. Navíc tato cesta je velmi stará, tvořená skládanými pískovcovými kvádry a tím velmi zajimavá.

Info o trase : Dolní Žleb a Čertova Voda

Po výstupu krásnou krajinou a to již od příjezdu do cíle kdy nám přálo počasí, jsme došli k rozcestníku „U buku“. Dali jsme se do leva do Maxiček , kam jsme šli již po lesní asfaltované cestě. V obci nás již čekala restaurace „Dřevák“ ,kde jsme poobědvali a osvěžili se.

Další naše kroky nás již v podstatě vedli dolů po ZTZ do obce Čertova voda. Vlak nám odjížděl v 14:07 h a tak jsme se trochu prošli po spodní části obce.

Ušli jsme asi 10 km.

 

Odkaz na fotogalerii :   

 

Video : Dolnožlebské vodopády