Dolánky-Klokočské skály-Rotštejn-Loktuše

22.06.2016 21:34

Tak včera nám začalo jaro a dnes 22. června 2016 jsme vyjeli ráno v 7:12 hod z Litoměřic – město, do Dolánek u Turnova. Celkem nás bylo 29 a jeden pejsek „Sašenka“.

V Dolankách jsme se vyfotili u Dlaskova statku a pak navštívili „Dům přírody“. Po té jsme za velmi krásně začínajícího dne vydali k Jizeře, kterou jsme přešli po lávkách a po neznačené cestě jsme vystoupali k studánce „Boží voda“. Od pramenu, který nemá pitnou vodu jsme šli ještě kousek parkem a pak jsme se napojili na ČTZ, po které jsme šli až ke Klokočským průchodům.

Naše putování bylo sice chvíli po asfaltové silničce do Záholic, ale s krásnými výhledy do krajiny Českého ráje. Po průchodu obcí Záholice jsme se vnořili do lesního chládku v Betlémských skalách, které jsou součástí Klokočských skal. V tu dobu kolem 11 hod bylo sluníčko již dost vysoko a v podstatě v první letní den velmi krásně hřálo. Po celou cestu naší trasy jsme nacházeli velké množství borůvek, které mnoho turistů nalákalo ke sběru, třeba jenom tak, k jídlu.

První naše vyhlídka byla „Zdenčina vyhlídka“. Pak jsme již průběžně procházeli vyhlídkami na vrcholu Klokočských skal. Od Klokočských průchodů jsme šli po ŽTZ přes zříceninu hradu Rotštejn, až do obce Loktuše. Tam většina zašla do restaurace na zasloužené pivo.

Ušli jsme asi 10 km a domů jsme odjížděli v 14:07 hod přes Turnov a Všetaty.

 

Odkaz na