Dobrovice-Sýčina-Vinařice-Dobrovice

24.09.2019 13:58

Ve středu 18. září byly naplánované celkem tři výlety. Bylo to „Uhelné safari“ vedla J.W. –účast 11 turistů. Další byla „Malá právčická brána a Šaunštejn“ vedl J.Ř.-účast 14 turistů.

Třetí výlet naplánovala M. Brožová do Dobrovic – Sýčina – Vynařice – Dobrovice. Celkem se nás sešlo pět.

Od nádraží, kde jsme se vyfotili, jsme se vydali po silničce k obci Sýčina kde je kostel sv. Václava. Je v patronaci místního spolku na obnovu této památky. Údajně se zde vdávala maminka V. Č.

Po příchodu nás přivítala paní učitelka Formáčková Blanka. Ta nám řekla v pár větách o historii, obrazech a opravě daného kostela. Prohlédli jsme si také exteriéry s místním hřbitůvkem, kde jsou náhrobky knížat Thurn Taxisů.

Další trasa byla do Vinařic, ale přes kopec jsme to raději vzdali. Zdálo se nám, že by jsme  neprošli kvůli oploceným sadům.  A tak jsme znova pokračovali po místní komunikaci až do Vinařic.

K zámku jsem došel sám, ale je v soukromém vlastnictví a prohlídky jsou jen na objednání.

Do Dobrovic jsme již šli jen a stále z kopce dolů po ČTZ. V městečku Dobrovice jsme navštívili íčko a pak v sousedící restauraci.  Zbývající čas jsme do 14:00 hod kdy nám jel autobus do Mladé Boleslavi, trávili procházkou po městečku a jeho památkách.

Na trase jsme ušli 7,5 km