Divoká Šárka

31.01.2015 20:54

V sobotu 31. ledna naplánovala Marta hezký výlet do Prahy a to Šáreckým údolím.

Ráno na rychlík v 8:19 h, se nás sešlo celkem 10 turistů. Jedna turistka jela již z Litoměřic, a tak nás bylo jedenáct. Jak bývá pravidlem, je rychlík v sobotu hodně plný, a tak jsme seděli různě po vlaku. Po příjezdu na Praha-hlavní jsme se vydali směrem k nádraží  Masarykovo , kde jsme si počkali na tramvaj č. 26. Ta jede až do Šárky.

Informace o trase : Divoká Šárka

Začali jsme nad vodní nádrži Džbán, kam jsme sestoupili po ČTZ. Dál jsme, ale pokračovali po cyklostezce A163. Ráno po cestě do Prahy nás velmi naladilo velmi krásné slunečné počasí. Jenže po příjezdu na místo začal drobně poletovat sníh. Protože okolní krajina, i když krásná, tak je oděna v zimní šat, a tak nám tento sníh dotvořil zimní náladu. Všem se to líbilo.

Trasa je to pohodová, skoro pořád po rovince, sice občas jezdili cyklisti, ale hodně jsme se potkávali s běžci.

Procházeli jsme skalnatým prostředím Divoké Šárky, kdy na nás z jedné strany kynul vrchol  Kozákovy skály a z druhé zase Šestákovy skály. Mezi oběma protéká Šárecký potok. Za koupalištěm jsme došli ke skále zvané Dívčí skok. Pod ní je restaurace (a byla otevřená) kde mají malby ze scény Dívčí válka. A stále podle Šáreckého potoka kolem Čertova mlýna a osady Želivka jsme došli k zámečku Jenerálka. Restaurace Chorvatský mlýn je v rekonstrukci, sice otevřen, ale je tam draho. Tak jsme pokračovali na oběd do restaurace Jenerálka a po obědě jsme se napojili na ČTZ k Dubovému mlýnu . Šli jsme kolem Nebušického potoka, který se vlévá do Šáreckého.  Pak do kopečka k rozcestníku Zlatnice na Hanspaulce. Procházeli jsme kolem krásných a honosných domů směrem k Matěji. Tam jsme si zašli ke kostelíku sv.Matěje . Je tam pochován Josef Kemr, ale našli jsme tam i jiná známá jména.

Pak nás již čekala cesta na Babu a na pseudogotickou zříceninu. Cestou zpět na nádraží Praha-podbaba jsme hledali bývalou vilu Waldemara Matušky.

Celkem jsme ušli 12,5 km a domů jsme odjížděli v 15:48 hod.