Den otevřených dveří

20.10.2013 12:23

V sobotu 19. října, tak jako na jaře v dubnu je v Míšni  Den otevřených dveří. Ráno od 10 hodin do 17 hodiny odpoledne je možno navštívit výrobní prostory míšeňské manufaktury. Ale také muzeum.

Z Litoměřic, Štětí, Loun a dalších obcí jsme se, pod patronací KČT a Jany W. sešli ráno ve vlaku asi v necelém počtu 40 turistů. Jeli jsme rychlíkem č. 770, který končil v Děčíně v 8:32 h. Dál jsme pokračovali s přestupem v Bad Schandau směrem do Míšně. Spolu s námi cestovalo mnoho dalších lidí i ze vzdálených míst republiky. Což bylo znát na tom, že míst ve vlaku k sezení bylo velmi málo. Další velmi nepříjemnost nás čekala ve stanici Dresden - Neustadt , kde jsme musili kvůli výluce na trati, dále pokračovat do Míšně autobusy. Autobusy byly sice dva, ale pro tolik lidí to i přesto bylo málo. Do Míšně to je asi 24 km, ale cesta nám trvala asi necelou hodinu. Dojeli jsme tam v 11:15 h. Vydali  jsme se po železničním mostě k míšeňské keramičce.

Po příchodu jsme se rozdělili. Kdy většina si zaplatila 7 euro do muzea, a potom následná ukázka výrobních procesu (samozřejmě v češtině). Pak jsme šli na bezplatnou prohlídku výrobních prostor. Při procházení jsme viděli pracoviště malířů, formířů, točířů, bosířek a dalších profesí. Zhruba v 90 % je vše rukodělná práce.

Výstava velmi krásných výrobků v hlavní nové budově je tam od roku 2012. Nazývá se“ MEISSEN artCampus “. Na této výstavě se podílí mnoho externích umělců z celého světa. Většina mnou focených výtvorů je z této výstavy. Pár snímků je také z prodejny výrobků a i s cenou.

 

Po návratu k autobusovému a vlakovému nádraží jsme si zčásti prošli krásné a starobylé městečko s kostelem „Frauenkirche“ kde místo bití zvonů, hraje zvonkohra. Prohlédli jsme si náměstíčko s gotickými a renesančními měšťanskými domy. Také radnici s velmi vysokou střechou a slunečními hodinami. Nad městem je snad ze všech stran viditelný gotický hrad Albrechtsburg a Dóm.

Domů jsme odjížděli postupně, ale hlavní skupina dorazila do Lovosic v 19:56 h a mi do Hněvic ve 20:17 h.