BUS-výlet Lesná-zamek Jezeří

11.09.2015 08:06

Ve středu 9. září jsme jeli na plánovaný autobusový výlet do Krušných hor k zámku Jezeří. Výlet byl naplánován J. Maškem a v konečném realizování mu byl velmi nápomocen I. Jirásek. Ten se i ujal celkové organizace výletu. Ale musím také jmenovat Martu Brožovou která jim velmi pomohla.

Z Litoměřic odjížděli dva autobusy s počtem 90 turistů. Z toho bylo 20 turistů ze Štětí. Ty dojeli do Litoměřic-město, kde se pro ně zastavil druhý autobus. Ten také postupně přibíral turisty jak v Lovosicích, tak také v Mostě.  A takto s časovým odstupem jednotlivé autobusy dojížděly do zajímavých zastávek. Tím se eliminovalo velké množství turistů v jednotlivých zastávkách. Počasí nám na tento den velmi přálo a přesto, že občas bylo pod mrakem, tak jsme nezmokli a užily si slunečného dne a i větrného počasí na vrcholcích Krušných hor.

První zastávka byla na Hoře Svaté Kateřiny. Autobusy nás vysadili u rozhledny a pak zajeli na náměstí v obci Hora Svatá Kateřina, kde na nás počkaly. Dál jsme pokračovali k obci Malý Háj kde jsme u kostelíku Nanebevzetí Panny Marie se pokochali výhledy na krajinu Krušných hor a Doupovských hor. Někteří se od této zastávky vydali přes vyhlídku „Eduardova skála – 900 m n. m.“ do obce Lesná. Což bylo až k horskému hotelu Lesná celkem 3,5 km. Při průchodu kolem geoparku, který byde v budoucnu i arboretem, jsme se tam zastavily a prohlédli si tuto zajimavost. Je tam i sportovní areál který někteří turisté odskoušeli. Po přichodu k restauraci a po obědě, někteří nasedli do autobusů a k zámku Jezeří dojeli autobusem. Ostatní se vydali po MTZ kolem Jedlové hory k zámku Jezeří. Početná skupina turistů pod vedením Ivana se vydala na Jedlovou k vysilači Jedlák. Mi ostatní jsme pokračovali po MTZ. Což činilo asi 9,5 km.

Informace o zámku Jezeří : Informace-Jezeří

Protože jsme byla početná skupina, tak prohlídka zámku probíhala postupně po menších skupinkách. Zámek je v postupném rekonstruování a tak není celý průchozí. Na to jak se k této památce zachovali minulé režimy, tak se zde již udělalo hodně. Ale je vidět, že mnoho práce ještě zámek čeká.

Výhled ze zámku na důl ČSA je silně deprimující v tom jak dokážeme devastovat krajinu.

 

Odkaz na :