Budeč - Okoř

06.04.2013 20:00

ZÁKOLANY

Obec v údolí Zákolanského potoka doložena r. 1282.

Rodiště čs. prezidenta Antonína Zápotockého (1884-1957), na návsi jeho pomník.

V místní části Kováry kaplička sv. Isidora z r. 1863.

Jihovýchodně přírodní památka Kovárské stráně.

Jižně památné návrší Budeč, v minulosti hradiště kmene Čechů v místech staršího osídlení, v 9.-10. stol. středisko přemyslovské vzdělanosti, opuštěno ve 13. stol. Jedenáct století starý kostel sv. Petra a Pavla na Budči je v jádru nejstarší stojící budovou v České republice.

Na akropoli dodnes stojí rotunda sv. Petra a Pavla s přilehlým hřbitovem a jen o několik desítek metrů dál jsou v zemi vyznačeny základy někdejšího kostela Narození Panny Marie. Nejstarší doklady osídlení jsou z období mohylové kultury střední doby bronzové a knovízské kultury pozdní doby bronzové

Někdy mezi roky 895 a 905 zde kníže Spytihněv I. založil rotundu svatého Petra v níž se podle svatováclavských legend učil knihám latinským mladý kněžic Václav, budoucí světec a patron české země.

V sousedství archeologickým průzkumem odhaleny základy kostelíka Panny Marie, obrysy vyznačeny v terénu.

Na hřbitově hrob významného pedagoga Karla Slavoje Amerlinga (1807-1884).

Okoř leží uprostřed historicky cenné oblasti. Blízké Únětice daly například jméno kultuře, která vládla střední Evropě před třemi a půl tisíci let, jméno Lidic se dostalo do školních učebnic v souvislosti s druhou světovou válkou, Roztoky se staly za první republiky symbolem luxusní dovolené a Levý Hradec vypovídá o slavné minulosti rodu Přemyslovců.

Hrad nechal vystavit před rokem 1359 přední měšťan Starého Města pražského František Rokycanský.Hrad byl vystavěn v údolí mezi poli na malé skalce obtékané Zákolanským potokem.