Břevnovský klášter - Letohrádek Hvězda - Bílá hora

15.05.2017 12:52

Již delší dobu jsem chtěl navštívit Břevnovský klášter. Čekal jsem, až skončí zima a to proto, že při návštěvě Prahy bych zároveň si prošel oboru Hvězda a i navštívil Letohrádek Hvězda. V oboře je několik památných stromů. Potom jsem chtěl z obory přejít na Bílou horu, kde jsem také ještě nebyl.

Ráno jsme vyjeli s manželkou ze stanice Štětí v 7:20 hod přes Všetaty do Prahy-hlavní nádraží. Od tam tud jsme se přesunuli přes park (směrem k Masarykovu nádraží), na tramvajovou zastávku. Od tam tud jede tramvaj č. 9 k Národnímu divadlu, anebo č. 15 na Malostranská. Tam jsme přestoupili na č. 22 a pokračovali až k Břevnovskému klášteru. Jenže tuto sobotu 13. 05. 2017 byla výluka a ze stanice Malovanka jezdil náhradní autobus. I tak jsme ke klášteru přijeli asi po půl desáté.

O víkendech jsou komentované prohlídky kláštera v 10:00 h, 14:00 h a v 16:00 h. Jinak během týdne je nutné se objednat.

A tak jsme to krásně stihli a asi v počtu osmi lidí jsme absolvovali prohlídku. Bylo to velmi zajímavé a průvodce nám snad řekl všechno možné i nemožné. Naše prohlídka trvala celkem 100 min.

Po návštěvě šenku v břevnovském pivovaru jsme k oboře Hvězda dojeli MHD. V oboře probíhal sportovní den. Tak neustále kolem nás běhali sportovci anebo rodiny s dětmi a také i na kolech. Od letohrádku jsme zadem sestoupili k poslednímu památnému stromu a pokračovali kolem studničního domku na Bílou horu. Tam nás zastihl velmi prudký déšť a tak jsme co nejrychleji přešli na zastávku a odjeli na  návštěvu k příbuzným .  domů jsme se vraceli až k večeru.

Informace : Břevnovský klášter