Baba a Dědek

27.04.2022 20:31

Ani ne daleko, ale spojením celkem obtížně dosažitelná krajina PR-Baba pro turisty z KČT Litoměřice , se nachází mezi Kosmonosy a Bakovem nad Jizerou.

Mi jsme se tam vydali dne 27. dubna vlakem RegioJet přes Všetaty, potom společnost Arriva.

Jenže zpoždění všech vlaků ve Všetatech nám udělalo tak zvaně čáru přes rozpočet.

Nakonec jsme se rozhodli dojet do Bakova n/J a naplánovanou trasu jít obráceně směrem do Horních Stakor.

Při konečné hodnocení většinou turistů, byla tato změna jen ku prospěchu a byli s tím spokojeni. Od zastávky Bakov - město jsme se vydali po ČTZ a pak po MTZ Rybní dolem kolem vodního toku Kněžmostka. Na chvilku jsme se zastavili u Valentova mlýnu, kde je muzeum mlynářství a pak také v místním pivovaru Garp, ale nebyli jsme úspěšný nikdo nás neobsloužil.

Jakmile jsme podešli dálnici a zhlédli zavřený nejen Avion-motorest , ale i restauraci Na zámečku, tak jsme již začali mírně stoupat k PR-Baba , začínající dvěma domy a vrcholem Brejlov.

Vystoupali jsme na oba vrcholy – Baba a Dědek. Všichni se kochali nádherně rozkvetlou krajinou těchto dvou vrcholu, ale i krátery a skalními tunely či hrozivou soutěskou u Baby.

Dolů do Horních Stakor jsme sestoupily pěšinou mezi rozkvetlými trnkami a třešněmi. Jistě tam včeličky z včelína, který jsme minuly, měli bohatou pastvu.

Pak nás čekal jen kvapný pochod po silnici do Dolních Stakor , kde hned po příchodu, asi ve 12:50 hod, přijela místní doprava a odcestovali jsme přes Mladou Boleslav a Mělník domů. Na Mělníku jsme byli v půl třetí a někdo pokračoval dál autobusem a většina přešla na vlakové nádraží. Tam odjela do Litoměřic.