Autobusový výlet Dobříš a Příbram

25.04.2019 18:48

Text : Jana Wünschová

První letošní autobusový výlet směřoval do Dobříše a do Příbrami. V Dobříši jsme měli objednánu komentovanou prohlídku interiéru dříve pro veřejnost uzavřeného zámku, který byl v majetku Svazu československých spisovatelů do r. 1990. Po roce 1998 se dostal do soukromých rukou rodu Colloredo-Mannsfeldů a je od té doby přístupný veřejnosti. Bohužel, to nejkrásnější - francouzká zahrada - se po celkové rekonstrukci a s uvedením do původního stavu dle dobových záznamů otevře v r. 2021.Po prohlídce byl ještě čas se porozhlédnout v anglickém parku u zámku, příp. se ve městě občerstvit.
Další náplní výletního dne v krásném počasí byla malá turistická procházka 3,3 km v CHKO Brdy na kopec Třemošná u Příbrami, to abychom nevyšli turisticky tzv. "ze cviku". Perlou dne byl pak klášter Svatá Hora, který nás všechny uchvátil svou jedinečnou krásou. S průvodkyní jsme si vyslechli osud kláštera a prohlédli interiéry všech jeho kapliček včetně hlavní překrásné kaple (bohužel, nesmělo se fotit).
Touto prohlídkou  jsme završili náplň jednodenního výletu a dle spokojených ohlasů zúčastněných to byl vydařený den.

Turistů byl plný autobus , to je 59 lidiček.

Na trase jsem ušel minimálně11 km. Procházky po zámku a poutním místě v Příbrami. K tomu 3 km v Anglickém parku a 3,5 km na Třemošnou v nadmořské výšce 779 m.