Andělská hora-Chýše-Drahomyšl-Panenský Týnec

12.07.2019 11:05

Ve středu 10. července 2019 jsme vyjeli na velmi zajímavý výlet. Naše trasa začínala v Litoměřicích a cestu jsme projeli s autobusem D.Průšové. Odjezd byl v 7:30 hod od hodin. Pro nás co jsme přijeli ze Štětí, přijel autobus až na nádraží. Pak jsme pokračovali přes Lovosice, Třebenice, Most a Chomutov do první cíle a to Andělská hora. Andělská Hora leží 10 km východně od Karlových Varů při silnici I/6 v nadmořské výšce 665 m n. m. V autobuse nás jelo celkem 51 turistů.

Po zastavení v obci Andělská hora jsme každý svým tempem vystoupali na vrchol ve výšce 717 m. Tam jsme se kochali výhledy do okolí. Tento dnešní den byl po minulých tropických dnech celkem přijatelný. Výhledy byly do daleka. Nejenom, že jsme krásně viděly okolí Lounska, ale byly vidět i vrcholy z Krušných hor a Českého středohoří.

V obci bylo domluveno občerstvení. Tam jsme poseděli a s předstihem oproti plánu jsme odjeli do dalšího cíle naší trasy. Byl to zámek Chýše. Potomek starého šlechtického rodu Lažanských dává místu punc autentické minulosti. Paradoxně si musel zámek Chýše, který patřil po staletí jeho předkům, odkoupit. Podařilo se mu navrátit život zdevastované památce, která patří k nejkrásnějším stavbám v celém kraji. Zámek jsme prošli ve dvou skupinách. Ta druhá skupina měla průvodce samotného pana majitele. Nakonec jsme se všichni sešli v pivovarské restauraci. Tam jsme poobědvali a popili chutné pivečko z místního pivovaru. Někdo si procházel zámecký park, někdo vyrazil na obhlídku obce a to i místního kostela, anebo si zašel na zmrzlinu.

Další cesta byla směrem k domovu, ale zastávku jsme udělali v Drahomyšli u velmi známého menhiru, zvaného Zakletý Mnich. Tam jsme si dobili energii a na další zajímavé místo jsme pokračovali do Panenského Týnce. Tam býval klášter klaristek z Anežského kláštera s nedokončeným kostelem v kterém je též mnoho energie. Tu jsme načerpali a pak již hurá domů.

Do Litoměřic jsme dojeli po 18 hodině a všichni jsme byli nadšeni a plni dojmu, za což vděčíme organizátorovi výletu Honzovi Maškovi. Díky Honzo.