65 výročí NPP Kleneč

19.06.2016 07:39
V sobotu 18.června jsem vyjel (ze Štětí sám) vlakem z Hněvic v 7:35 hod do obce Kleneč. Tam nás vystoupilo z vlaku asi 6 osob. Vydali jsme se na náves obce, kde bylo naplánován sraz v 8:45 hod. Celkem se nás sešlo asi 15 včetně vedoucího exkurze - Mgr. Jiří Bělohoubka.
V 9:00 hod jsme se vydali na lokalitu. Tam jsme si vyslechli podrobnosti o hvozdíku písečném a o tom jak se provádí ochrana, ale i také rozšiřování hvodíku.
Také nás doprovázel starosta obce, který nám o projektu řekl také pár slov. Po ukončení exkurze v lokalitě u Klenče jsme odjeli (auty) k záložnímu místu u obce Kyškovice.
 
Kleneč
Obec na potoce Čepel prvně zmiňována kolem r. 1400, podle kronikáře Hájka z Libočan nejstarší ves Čechů, údajně založena synem praotce Čecha jménem Klen či Kleň. Východně nad obcí chráněná stráň Karfilát s výskytem endemitního hvozdíku písečného českého.
 
Obec na potoce Čepel prvně zmiňována kolem r. 1400, podle kronikáře Hájka z Libočan nejstarší ves Čechů, údajně založena synem praotce Čecha jménem Klen či Kleň.
Východně nad obcí chráněná stráň Karfilát s výskytem endemitního hvozdíku písečného českého.
Hvozdík písečný
Vytrvalá, dlouhověká sivozelená rostlina dorůstající do výše 8 až 15 cm. Vytváří hustý trs který má silný a hluboký primární kořen s plazivými rozvětvenými oddenky. Z trsu vyrůstá vytrvalá přízemní růžice, listy v ní bývají dlouhé asi 5 cm, jsou velmi úzké 1 až 2 mm a po okraji drsné. Lodyha je přímá, článkovaná a je porostlá listy kratšími než jsou přízemní.
Tato rostlina vyrůstá výhradně v České republice v Národní přírodní památce Kleneč v Českém středohoří. Jediná přirozená lokalita hvozdíku písečného českého je u obce Kleneč která leží poblíž Roudnice nad Labem v okrese Litoměřice. Jedná se o písčitou stráň v nadmořské výšce 195 až 210 m orientovanou na jihozápad, kde je podloží tvořeno druhohorními sedimenty české křídové pánve, (slíny a jíly) které jsou překryty čtvrtohorními štěrkopísky vytvořenými Labem. Druhé, nepůvodní, záložní stanoviště (vzdálené asi 6 km) s umělou výsadbou z roku 1987 je na lokalitě Na Kamenici nedaleko obce Kyškovice.
Optimální růstové podmínky pro hvozdík písečný český jsou v mezernatých, řídce zapojených travinných společenstvech na písčinách kde je dostatek slunečního svitu a minimum vyšších konkurenčních rostlin. Je vázán na štěrkopískový podklad s obsahem hrubých částic okolo 65 %, obsahem humusu do 3 % a pH půdy od 4,2 do 4,8. Díky kůlovitému kořenu dobře snáší silné vysychání půdy které nepříznivě působí na jeho potencionální konkurenty. Jeho stanoviště v České republice je Katalogem biotopů ČR klasifikováno jako "Otevřené trávníky písčin s paličkovcem šedým (Corynephorus canescens)
 
Rostlina kvete od poloviny května do konce července, nejvíce rozvitých květů je v první polovině června. Někdy dochází k opakovanému kvetení, tehdy se květy objevují od poloviny srpna do konce října. Vonné květy jsou cizosprašné.
 
Odkaz na