24_Sázavský klášter

22.06.2020 13:35

Text a vedení výletu Vlasta Kinter

Středeční výlet do Sázavského kláštera a Hrusic jsme absolvovali s nově objeveným dopravcem pohodlným autobusem a  se  sympatickým řidičem. Jedinou chybičkou byl nefungující mikrofon, znemožňující podávání informací a organizačních pokynů. Ale lze to pokládat i za výhodu, protože cestující nebyli rušeni autobusovým rozhlasem v družné zábavě.

Informace o klášteru a sv.Prokopovi

V klášteře po vyjasnění a změně majetkových poměrů probíhají opravy a již teď jsou na opravených částech vidět velké změny k lepšímu. Po příjezdu do kláštera jsme po nezbytném opatření razítek, turistických známek, vizitek a jiných suvenýrů  odešli na prohlídku ve dvou skupinách a snad si z ní každý nějaký hezký zážitek odnesl. Ale podle některých ohlasů měla štěstí skupina s panem průvodcem, který klášterem přímo žil a jeho výklad byl naprosto úžasný. Sice nám pověděl historické údaje a data, ale doplňoval je pověstmi, zajímavostmi, perličkami a poutavým povídáním. 

Po prohlídce jsme ještě pobyli ve městě, v rámci volného času si ještě něco prohlédli, pojedli, popili a odjeli do Hrusic. Zdejší památník Josefa Lady je sice poměrně malý objekt, ale doslova nabitý jeho obrázky. Hned při vstupu se mnozí z nás přímo propadli zpět v čase - vždyť ty  chaloupky, Hrusický kostel, kocoura Mikeše a všechny ty Ladovy postavičky jsme vídali v čítankách, pohádkových knížkách, na obrazech a pohlednicích. Prostě Josef Lada, to bylo naše dětství a víc není třeba říkat.

Pak jsme si ještě prohlédli vesnici, nahlédli do kostela, vyfotografovali se u malířova pomníku, nevynechali hospůdku vyzdobenou ve stylu Josefa Lady a odjeli zpět domů.