2.výprava Ltm turistů na severní pól

12.04.2016 07:56

Tak jako před rokem, jsme se letos skupina litoměřických turistů vydali na 2.výpravu tzv. „Dobití severního pólu“. Vedl Ivan Jirásek, ale z Lobendavi přes obec Severní jsme pak odbočili vlevo po ŽTZ. Tak že jsme šli okruh k nejsevernějšímu bodu v ČR, obráceně.

Po zdolání mírného stoupání a mokřadů kolem prameniště Lučního potoka, jsme malá skupinka odbočili na vrchol Bukové hory – 512 m n.m. Dolu k nejsevernějšímu bodu jsme šli skoro většinou mimo lesní cesty, jen tak volně lesem.

Tam jsme dostihli hlavní skupinu, která tam již dorazila před námi a mírně posvačila. Pak jsme se společně vyfotografovali a vydali se podél nejseverněji položeného meandrujícího romantického Severního potoka po hranici k obci Severní.

Naše malá skupinka zase odbočila a to k studánce, která se jmenuje Severní. Je sice uprostřed pastviny poblíž Severního potůčku. Na pastvě byli jalovice a i krávy s telaty, a měli z nás větší strach než mi z nich.

Po  příchodu do Lobendavi se většina turistů rozhodla pro občerstvení v místní restauraci „U Hraničáře“. 

Informace : Anenský vrch a vlčí prameny

Já s Ivankou jsme se rozhodli jít místo do Horní poustevny, jít přes Anenský vrch a kolem vlčích pramenu po ZTZ do Lipové u Šluknova na vlakovou zastávku. Po cestě jsme procházeli kolem zatopených lomů u Lipové a také části Lipové „Mlýnská“, to malebný kout kolem Liščího potoka.

Přidalo se k nám ještě dalších šest turistů a k odjezdu na zastávku jsme dorazili asi 10 min před odjezdem.

Podle měření navigace jsme ušli celkem asi 20 km. Domů jsme odjížděli v 15:46 hod.

Odkaz na