14. 2. 2018 - Mšené lázně - kolem Mšenského potoka - Budyně n. O.

14.02.2018 19:55

Text převzat ze stránky KČT Litoměřice - autor Vl.Kintar

Středeční ráno, sice chladné, ale s příslibem slunečného počasí vylákalo litoměřické turisty i několik hostů na plánovanou vycházku. Na zastávce autobusu u kapličky ve Mšeném se sešla veleskupina v neuvěřitelném a podle vyjádření pamětníků rekordním počtu 75 účastníků. Po seznámení s plánem výletu a několika zajímavostmi z historie i současnosti lázní a okolí jsme prošli parkem do areálu lázní. 

Zde jsme si dali čas k individuální prohlídce – budovy sloužící lázeňskému provozu jsou pěkně udržované, lázeňský komplex působí moc hezkým dojmem. Zajímavý je i secesní pavilon Dvorana, nová kaplička Salve i romantická ruina staré kaple Sv. Jana Nepomuckého nad lázněmi. A pak jsme se vydali kolem doporučeného Pramene lásky podle Mšenského potoka a železniční trati směrem na Vrbku a Budyni

Šli jsme údolím, cesta byla pohodlná, nálada optimistická, konverzace živá, slunce na obloze i v duši – prostě pohoda. Na silnici k Vrbce jsme minuli budovy dvou bývalých, téměř 400 let starých mlýnů, nyní citlivě upravených jako rekreační objekty – původní účel budov je i přes modernizaci stále dobře zřejmý. U prvního, tzv. Hořeního mlýna bylo k vidění něco jako minizoo – mohutný pštros, stádečko ovcí i s jehňaty a skupina prasat kadeřavých. A pak už jsme před sebou viděli cíl naší cesty, městečko Budyni nad Ohří s kostelem a vodním hradem. 

Došli jsme ve zdraví, dobyli a plně obsadili bufet na náměstí i restauraci U mlýna, každý se podle své chuti občerstvil a tím jsme naši akci ukončili. Výlet se patrně líbil a pro mnohé účastníky byl inspirací k další návštěvě lázní s turistickým, případně i léčebným programem.