24 - 27. 5. 2024 - čtyřdenní autobusový výlet na Vysočinu

29.05.2024 20:23

Text napsala J.Wünschová - 49 účastníků

 

Pátek, 24. 5. 24 byl dnem, kterým jsme nastartovali náš čtyřdenní pobyt na Vysočině. Cílem bylo město Třešť, které se mělo stát naším přechodným domovem. První zastavení bylo v ŽelivuKlášter byl bohužel zavřený, což jsem již dopředu věděli. Náhradou byla návštěva prelatury, která byla po letech rekonstrukce nově otevřena, byla zde i výstavka historických motocyklů. V Trčkově hradu jsme se dozvěděli o jeho pohnuté historii psychiatrické léčebny. Prohlédli jsme si ještě krásný interiér zdejšího kostela Nanebevzení Panny Marie a odebrali se poklonit k hrobu Nadi Urábnkové

Další zastávkou byl Červená Řečice, postupně obnovovaný renesanční zámek obranného typu. Ještě byl čas se projít při krásném počasí malebným údolím řeky Želivky a to ze Želivu do Sedlice 4km. Pak již jen příjezd do Třeště a ubytování v Domově mládeže do příjemného nově rekonstruovaného objektu a poté na dobrou večeři.

Druhý den nemohl začít příjemněji, než již za svitu slunce krátkou procházkou okolo přírodní rezervace Velký pařezitý rybník. Poté krátké zastavení u barokního kostela sv. Jana Nepomuckého, což byl nezapomenutelný zážitek. V úžasném městě Telčkteré se nemohlo vynechat, měl každý svůj program a užil si ho dle svého vkusu. Poslední zastavení na velmi zachovalém gotickém hradu Rotštejn, jen doplnilo náš program druhého dne pobytu.

    Videa z věže kostela :    

Třetí den začal kratičkým zastavením v Batelově, jehož dominantou je kostel sv. Petra a Pavla a užitkově využívaný Starý a Nový zámek a nefunkční synagoga.Cestou jsme se jen zastavili v Novém Rychnově u zámku ve špatném stavu, využitý jako byty. Cestou do Pelhřimova jsme se zastavili u kopce Křemešník, který je významným poutním místem s kostelem Nejsvětější Trojice, kde probíhala Velká pouť, která se koná vždy 8. neděli po Velikonocích. Mši celebroval Mons. Václav Malý. Cestou ke kostelu je tzv. Zázračná studánka a Křížová cesta. Na vrcholu je rozhledna Pípalka, z které byl skutečně krásný výhled do širokého okolí. 
Pelhřimov nás všechny překvapil svým krásným historickým centrem, budovou muzea, pěknou vyhlídkou z kostela sv. Bartoloměje. 
Pak již jen odjezd na ubytování s možností si prohlédnout rozsáhlý židovský hřbitov v Třešti.

   video z rozhledny Pípalka 

Poslední den jsme si ještě prohlédli v Třešti největší sbírku betlémů v ČR, zámek přebudovaný na hotel s rozsáhlým geoparkem. Rozloučení s přechodným domovem a odjezd ke zřícenině hradu Janštejn, poté zastavení v obci Počátky s malebným náměstím a možností vyhlídky z věže kostela sv. Jana Křtitele. 

Předposledním zastavením byla Žirovnice, s možností se podívat na velmi zajímavou expozici knoflíkářského průmyslu, spojenou s expozicí pivovarnictví. A skutečné poslední krátké zastavení bylo v Kamenici nad Lipou se zajímavým zámkem, s parkem a historickou lípou.

Tímto jsme se rozloučili s naším čtyřdenním putováním po Vysočině, která nás nadchla svou krásou, odlišnou od naší krajiny. Celá oblast je skutečně „vrchovatá“ hodně kvetoucích luk, rybníků a výhledů a při krásném počasí, které nás provázelo po celou dobu, byla ještě krásnější.
Upravená města zkrášlená květinami, čistota, ochotní lidé... Buď stále taková, Vysočino!!!

  videa z muzea Betlémů