13 - 17 Jihomoravský kraj

19.04.2022 20:06

Text napsala Jana Wünschová

 

První den: Odjezd v ranních hodinách. První zastavení na stočtyřicátém kilometru u Vodní nádrže Švihov a konkrétně ve Vodním domě v Hulicích. Malé poučné zastavení, prohlídka se zjímavými informacemi o vodní nádrži a vodě vůbec. Další zastavení, cestou k našemu přechodnému domovu, bylo v obci Brtnice. Prošli jsme si místní poznávací okruh, vedoucí mimo jiné okolo bývalého kláštera, poněkud zanedbaného zámku a přes dva barokní mosty jsme došli do židovské čtvrti. Poté ve Stonavě k připomenutí si právě probíhajících Velikonoc, jsme prošli Křížovou cestu. Ještě zbyl čas se zastavit u obce Lesná a zajít k rozhledně Mařenka.
 

Druhý den: Zastavení v Uherčicích, prohlídka velkolepého zámku t. č. v rekonstrukci, procházka zámeckým lesoparkem k obelisku a také k rekonstruovanému torzu nejstarší rozhledny na Moravě a druhé v Čechách z r. 1801. Další zastavení u hranic s Rakouskem bylo ve Vratěníně, obci s lidovou architekturou a historickou poštovní stanicí z r. 1700 na trase mezi Prahou a Vídní. Je zde i expozice. Do půvabného středověkého městečka Drosendorfu na ostrohu nad Dyjí to bylo od hranic jen pět km. Hlavní náplní dne pak byla prohlídka gotického hradu Bítov z 11. stol.

 

Třetí den: V plánu byla prohlídka barokního zámku s dominatní kupolí kostela sv. Markéty (bohužel v rekonstrukci) a přilehlá zahrada v Jaroměřicích nad Rokytkou. Zahrada bohužel spala ještě zimním spánkem, ale interiéry barokního zámku vše vynahradily. Zámek patří k nejmohutnějším architekturám 1. pol. 18 stol. A řadí se mezi nejnavštěvovanější památky Vysočiny. Poté jsme odjeli do Třebíče, cestou jsme se zastavili u obce Slavice s pozoruhodnou rozhlednou na Pekelském kopci. V Třebíči jsme měli objednánu komentovanou prohlídku baziliky sv. Prokopa, opravdový skvost zapsaný na seznamu UNESCO a stejně tak i opravená židovská čtvrť. V rekonstrukci je bohužel náměstí, které je svou plochou dokonce rozsáhlejší, než naše.
 

Čtvrtý den: Navštívili jsme další „perlu“ tohoto kraje, monumentální barokní zámek Vranov n. D. Byl kdysi jedním z nejvýznaměnších bodů podyjské obranné soustavy. Po prohlídce jsme se vydali procházkou k Vranovské přehradě a prohlédli si malé městečko. Poté se 28 turistů vydalo údolím Dyje tzv. Pašeráckou cestou v národním parku Podyjí do obce Čížov. Délka výletu byla 9,5 km. V Čížově na nás čekal autobus a i ti, co stezku vynechali a mezitím se zastavili v Lesné, někdo si prohlédl rozsáhlou expozici historických motocyklů a IC NP Podyjí.

 

Poslední, pátý den: Tříhodinové zastavení v Jihlavě jsme naplnili jak komentovanou prohlídkou podzemí, tak kostela sv. Jakuba s vyhlídkovou věží. Prohlédli jsme si náměstí s kostelem sv. Ignáce, radnicí, bránu Matky Boží apod. Někteří to vše bohužel z časových důvodů ani nestihli. Poslední rozloučení a zamávání tomuto kraji bylo na zřícenině hradu Orlík z r. 1376 u Humpolce, z jehož věže byl velkolepý výhled po Vysočině.