Předjaří v Poohří 32 ročník

06.03.2016 08:15

Jaro se kvapem blíží a tak jako každoročně i letos pořádal odbor KČT Louny turistický pochod tzv. „Předjaří v Poohří 32 ročník“. I když jsem v této oblasti okolo Peruce byl v tuto dobu i vloni, přesto jsem se rozhodl, že tam pojedu i letos. Loni bylo 337 účastníků a letos se počet pohyboval také kolem 300 turistů.

Dnes 5. 3. 2016 ráno jsme se sešli v počtu 2 turistek a já. Po registraci v obci Slavětín, jsme se vydali na 11 km trasu, a to do Peruce a pak zpět. Trasa to není náročná a celou dobu kopíruje ČTZ. Je zajímavé, že do Peruce po turistické trase až ke konečné kontrole to je necelých 7 km. Trasa prochází přes bývalý poplužní dvůr „Débeř“. Ten je v totálním rozkladu a hrozí mu celková likvidace. V okolí jsou soukromé rekreační chaloupky. V údolí na Débeřském potoce je vcelku zachovalý mlýn. U toho to vypadá, že jeho vlastník se bude snažit o udržení a opravu.

V Peruci jsme si zašli na občerstveni v místní restauraci a pak jsme došli na kontrolu. Ta byla u galerie U Plazíka. Kde již 10. rok představuje galerie začínající i zkušené fotografy, letos od 5.března,  to bude mladá perucká fotografka Vendula Zrůstová. 

Informace o zajimavostech na trase: Slavětin-Débeř-Peruc

Po absolvování trasy jsme v obci Slavětín zašli nejenom ke kapli Navštívení P. Marie, ale též k menhiru nedaleko v polích. Zvaného „Baba“.

Naše malá skupinka celkem tento den ušla 18 km.

 

odkaz na foto z 5.3.2016 : 

Jen pro zajimavost zde fotografie z loňského roku dne 7.3.2015 : Slavětín - Peruc