Pohořany-Liščín-Křížová hora

17.03.2016 09:07

Středa 16. března 2016 pro nás začínala krásným slunečným časem. Naše malá skupinka turistů – Ivana, Jitka, Bohouš a já jsme se rozhodli zdolat Křížovou horu – 590 m. Do Pohořan jsme z Litoměřic dojeli autem a zaparkovali jsme v obci.

Nejdříve jsme se vydali na Liščin – 437 m. Cesta nejdříve po asfaltové silničce a pak odbočka po polní cestě, která nás v podstatě vyvedla až pod vrchol. Tam jsme došli kolem rozbitého pomníku z r. 1928.  Viz informace: Liščin.

Z Liščina je nádherný výhled přes obec Myštice směrem východním do okolí majestátného Sedla a vrcholků před ním. To jsou Trojhora,Kalich, Panna a i Litýš.

Od tam tud jsme se vrátili zpět na okresní silničku a po protějším svahu jsme stoupali až pod Křížovou horu. Jakmile jsme se setkali s MTZ dali jsme se vlevo a došli pod vyhlídku u Křížové hory. Tam jsme zase museli vystoupat neznačenou cestičkou. Je tam krásný výhled do krajiny kolem Litoměřic s dohledností k Hazmburku. Z vyhlídky jsme začali pomalu stoupat k vrcholu Křížové hory po MTZ, ta pak pokračuje dál až na Dlouhý vrch. Mi jsme ale sestoupili zpět dolů, kde jsme se rozdělili a já s Ivankou jsme ještě vyrazili na Myštický vrch – 397 m. Kam snad nikdo nechodí, anebo jen lesní zvěř, kterou jsme letmo zahlédli.

Pak nás již jenom čekala cesta přes Pohořany a Žitenice do Litoměřic. Ušli jsme asi 14 km.

 

Odkaz na