Brtnické ledopády 29.01.2017

30.01.2017 09:23

Letošní zima nám připravila nejenom sněhové, ale i mrazové překvapení.  Tak jsem se rozhodl, že v tento čas se pojedu podívat na „Brtnické ledopády“. Je to vyhlášená oblast a v současné době i dost preferovaná v mediích.

Po oslovení pár turistů z KČT Litoměřice jsem zjistil, že Jitka Koš. dostala stejný nápad a již se domluvili při středečním jejich výletu do českolipského Pekla.

Jenže oni vyjížděli v tuto neděli 29. ledna z Litoměřic již v 6:16 hod přes Českou Lípu. Já jsem se domluvil zde s místními turisty a jeli jsme z Hněvic, až v 7:35 hod. Do Brtníků oni sice přijeli již v 9:31 hod a mi až 10:11 hod. jeli jsme celkem čtyři a po cestě se k nám přidali ještě další dva turisté. Ta první skupinka údajně čítala deset turistů.

Po příjezdu jsme se vydali přes obec Brtníky. Tam je k velké smůle zavřené informační středisko. To bývalo velmi dobré, ale dopadlo to tak jak to je. Další naše kroky se vydali po ZTZ směrem k ledopádům. Musím pochválit místní, že cesty byli upravené a byly zde i připravené parkoviště pro ty co přijíždějí auty.

Krajina zde je nádherná a krásně zimní a pro fotografování jak stvořená. Postupně jsme procházeli po vyšlapané cestě, a v místech kde jsou ledopády - nás upozornili cestičky již vyšlapané od ostatních návštěvníků. Prošli jsme hodně těch nejkrásnějších ledopádů, sice né všechny, ale i tak to stálo za to. Pak jsme sešli k Turistickému mostu. Tam jsme se potkali s Vaškem Pet.  A zároveň jsme tam posvačili. První skupina byla v Jeskyni víl, kam jsme se vydali i mi. Šli jsme pak stále po ČTZ až do Kyjova. Kde jsme přešli na ŽTZ a po té jsme došli do Krásné Lípy. Z Kyjova to bylo již více náročné a hlavně když jsme již šli jen po turisticky značené cestě, a ta byla jen prošlápnutá v hlubokém sněhu. Teprve až v Kamenné Horce jsme zase narazili na protaženou cestu.

Po návštěvě perfektního informačního centra v Krásné Lípě jsme se vydali na vlakovou zastávku „město“ a domů jsme odjížděli v 16:09 hod přes Jedlovou do Děčína.

Celkem jsme ušli 17 km a domů jsme dojeli v 18:19hod.